Nema ništa lepše od mirisa sveže pečenog kolača koji ispunjava kuhinju i budi uspomene na detinjstvo. Starinski kolač sa jabukama i pekmezom je prava poslastica koja spaja slatkoću jabuka, toplinu pekmeza i nostalgičnu jednostavnost domaćih recepata. Ovaj desert, poznat i kao starinski kolač od jabuka i oraha ili jednostavno starinski kolač sa jabukama, nije samo poslastica – to je vremeplov koji nas vraća u dane kada su baka i mama pravile kolače od srca. U ovom članku otkrivamo kako da napravite ovaj ukusni kolač, uz savete, istoriju i ideje za posluživanje. Spremite se za slatko putovanje u prošlost!
Uvod: Nostalgija starinskog kolača sa jabukama i pekmezom
Zamislite jesen, kada su jabuke zrele, a kuhinja miriše na cimet i domaći pekmez. Starinski kolač sa jabukama i pekmezom je jedan od onih recepata koji se prenose s kolena na koleno, svaki put sa malim dodatkom ličnog šarma. Ovaj kolač nije samo hrana – on je priča o porodičnim okupljanjima, toplim popodnevima i jednostavnim radostima. Bilo da ga zovete starinski kolač sa jabukama ili dodajete orahe za hrskavu notu, kao u verziji starinski kolač od jabuka i oraha, ovo je desert koji nikada ne razočara.
Ovaj recept je poseban jer je jednostavan, ali neverovatno ukusan. Ne zahteva fancy sastojke niti komplikovane tehnike, što ga čini idealnim za sve – od početnika do iskusnih kuvara. U nastavku ćemo vas voditi kroz svaki korak, od istorije ovog kolača do saveta kako da ga prilagodite svom ukusu. Spremite posudu za mešanje i pustite da nostalgija počne!

Istorija i značaj ovog domaćeg recepta
Starinski kolač sa jabukama ima duboke korene u srpskoj, ali i široj balkanskoj kuhinji. Jabuke su oduvek bile dostupan sastojak, posebno u jesen, kada su domaćice tražile načine da iskoriste obilje ovog voća. Dodavanje pekmeza, najčešće od šljiva ili kajsija, donosilo je slatkoću i poseban ukus, dok su orasi, kao u verziji starinski kolač od jabuka i oraha, dodavali teksturu i bogatstvo. Ovaj kolač je bio čest gost na trpezama za porodične proslave, nedeljne ručkove ili jednostavno kao poslastica uz kafu.
U prošlosti, recepti za starinski kolač sa jabukama i pekmezom nisu bili zapisani – prenosili su se usmenim putem, od majke do ćerke. Svaka porodica imala je svoju verziju: neko je dodavao više cimeta, neko je koristio domaći pekmez od dunja, a neko je umesto oraha stavljao bademe. Ova fleksibilnost je ono što čini ovaj kolač tako posebnim – svaka verzija je priča o domu u kojem je nastao.
Zanimljivo je da su slični kolači popularni i u drugim kulturama. Na primer, nemački Apfelkuchen ili austrijska Apfelstrudel dele slične sastojke, ali naš starinski kolač sa jabukama ima jedinstveni šarm zahvaljujući pekmezu, koji mu daje autentičan balkanski ukus. Danas, ovaj kolač doživljava svojevrsni preporod, jer sve više ljudi traži recepte koji podsećaju na detinjstvo. Na društvenim mrežama, poput X platforme, često se dele slike ovog kolača uz komentare poput „Miris koji me vraća kod bake!“
Sastojci za savršen starinski kolač
Pre nego što pređemo na pripremu, važno je pripremiti sve sastojke. Starinski kolač sa jabukama i pekmezom ne zahteva ništa komplikovano, a većinu sastojaka verovatno već imate u kuhinji. Evo šta vam treba za klasičnu verziju sa dodatkom oraha, inspirisanu receptom za starinski kolač od jabuka i oraha:
Sastojak | Količina | Napomena |
---|---|---|
Jabuke | 4-5 srednjih (oko 700 g) | Najbolje kisele sorte, poput greni smit ili idared |
Brašno | 300 g | Glatko, tip 500 |
Šećer | 150 g | Može se smanjiti ako je pekmez sladak |
Jaja | 3 komada | Soba temperature |
Pekmez (šljiva ili kajsija) | 200 g | Domaći ili kvalitetan kupovni |
Orasi (seckani) | 100 g | Po želji, mogu se izostaviti |
Ulje | 100 ml | Suncokretovo ili neutralno |
Prašak za pecivo | 1 kesica (10 g) | Za rast testa |
Cimet | 1 kašičica | Za aromu |
Vanilin šećer | 1 kesica | Za dodatni ukus |
Savet: Ako želite da kolač bude još sočniji, možete dodati malo rendane limunove kore ili par kašika mleka u testo. Jabuke je najbolje izrendati na krupno rende, jer tako daju vlagu i teksturu kolaču. Ako koristite domaći pekmez, proverite njegovu gustinu – možda će biti potrebno razrediti ga sa malo vode.

Korak po korak: Priprema kolača sa jabukama i pekmezom
Sada kada imate sve sastojke, vreme je da zasučete rukave i započnete pripremu! Ovaj recept za starinski kolač sa jabukama je jednostavan, ali svaki korak je važan da biste dobili savršenu teksturu i ukus. Pratite ove korake za kolač koji će oduševiti sve ukućane:
- Priprema jabuka: Operite i oljuštite jabuke, a zatim ih izrendajte na krupno rende. Pospite ih sa malo limunovog soka da ne potamne i pomešajte sa kašičicom cimeta. Ostavite sa strane.
- Pravljenje testa: U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta. Postepeno dodajte ulje, a zatim prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo. Mešajte dok ne dobijete glatko testo.
- Sastavljanje kolača: U testo umešajte rendane jabuke i seckane orahe (ako ih koristite). Smesu izlijte u namašćen i brašnom posut pleh (približno 25×35 cm). Preko testa ravnomerno namažite sloj pekmeza. Pekmez možete razrediti sa malo vode ako je previše gust.
- Pečenje: Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, ili dok površina ne porumeni, a čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite kolač da se prohladi pre sečenja.
Napomena: Ako želite hrskaviju koricu, možete preko pekmeza posuti malo seckanih oraha ili smeđeg šećera pre pečenja. Ovaj korak je posebno popularan u verziji starinski kolač od jabuka i oraha. Ako volite sočnije kolače, možete dodati i malo rendanih krušaka uz jabuke za dodatnu vlagu.

Saveti za posluživanje i varijacije recepta
Kada je vaš starinski kolač sa jabukama i pekmezom gotov, vreme je da ga podelite sa porodicom ili prijateljima! Ovaj kolač je savršen za svaku priliku – od popodnevne kafe do prazničnih trpeza. Evo nekoliko ideja kako da ga poslužite i prilagodite:
- Posluživanje: Poslužite kolač prohlađen, isečen na kvadrate, uz šolju kafe ili čaja. Za posebne prilike, dodajte kuglu sladoleda od vanile ili šlag za dodatnu raskoš. Ako želite da kolač izgleda svečano, pospite ga šećerom u prahu pre serviranja.
- Varijacije recepta: Ovaj recept je veoma prilagodljiv, što ga čini idealnim za eksperimentisanje. Evo nekoliko ideja:
- Sa suvim voćem: Umesto oraha, dodajte suve grožđice, brusnice ili seckane suve kajsije za dodatnu slatkoću.
- Bez pekmeza: Ako nemate pekmez, možete ga zameniti medom pomešanim sa malo limunovog soka za sličan efekat.
- Sa drugim voćem: Pored jabuka, dodajte rendane šargarepe ili bundeve za jesenji štih.
- Bez glutena: Koristite brašno bez glutena i proverite da su svi sastojci prilagođeni osetljivim osobama.
- Čuvanje: Kolač možete čuvati u frižideru do 4 dana, zamotan u foliju ili u hermetičkoj posudi. Takođe se odlično zamrzava – isecite ga na komade, zamotajte pojedinačno i čuvajte u zamrzivaču do mesec dana. Kada želite da ga poslužite, ostavite ga da se odmrzne na sobnoj temperaturi.
Savet: Ako pravite kolač za veću grupu, udvostručite količinu sastojaka i pecite u većem plehu. Takođe, ako koristite starinski kolač od jabuka i oraha, pospite malo više oraha na vrh za dekoraciju – izgledaće prelepo i privući će sve goste!
Zaključak: Zašto ovaj kolač nikada ne izlazi iz mode
Starinski kolač sa jabukama i pekmezom je više od običnog deserta – to je simbol topline, tradicije i ljubavi prema domaćoj kuhinji. Njegova jednostavnost, kombinovana sa bogatim ukusima jabuka, pekmeza i oraha, čini ga omiljenim u svakom domu. Bilo da ga pravite po bakinom receptu ili dodajete svoj lični pečat, ovaj kolač uvek donosi osmeh na lice.
U vreme kada su moderni deserti prepuni egzotičnih sastojaka i složenih tehnika, starinski kolač sa jabukama podseća nas na lepotu jednostavnosti. Njegov miris, ukus i tekstura bude uspomene na detinjstvo, porodična okupljanja i trenutke kada smo svi bili zajedno za stolom. A verzija sa orasima, poput starinski kolač od jabuka i oraha, dodaje samo još jedan sloj uživanja.
Zato sledeći put kada budete želeli da razmazite ukućane ili iznenadite goste, isprobajte ovaj recept. Uz nekoliko osnovnih sastojaka i malo ljubavi, stvorićete kolač koji će se pamtiti. Podelite ga uz šolju kafe, razmenite priče i uživajte u čaroliji domaćeg ukusa. Jer, kao što kažu, najbolji recepti su oni koji se dele iz srca!